sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Juoksutusta ja jumppaa

Lauantai 19.5

Harjasin Carmenin alkuun melko huolellisesti kurasta, jota oli eilen jäänyt loimenkin alle vähän. Jaloissa oli tietysti parhaat kuorrutukset. Loimikin oli saanut hieman mutakuorrutusta. Jaana epäili nähneensä Carmenin nukkuneen yöllä makuullaan tarhassa Vallun vahtiessa.

Juoksutin Carmenia alkuun liinassa ravissa. Liina on meille molemmille aika outo vielä kun tähän asti juoksutus on hoidettu pyörössä tai ennen ratsastusta lyhyesti pitkän köyden päässä. Liina siis on köyteen verrattuna huomattavasti pidempi ja kevyempi, mikä vaikeuttaa sen käsittelyä ainakin kun on tottunut siihen köyteen. Juoksutusraippaa en ole hankkinut, joten käytin riimunarua ajamiseen kuten pyörössäkin olen tehnyt. Päässä Carmenilla oli riimu ja siihen kiinnitettiin turvan päälle deltan, jossa liina oli kiinni. Opin tämän deltan turvan päälle kiinnittämisen Marilta. Se toimii kätevänä halpis kapsonina. Lisäksi kiinnitin riimuun pikalukoilla varustetut kankaiset länkkäohjat, pujotin ohjat etujalkojen välistä ja solmin selän päälle. Ajatus siis oli että Carmen pitäisi päänsä alempana juostessa, kun ohjat aiheuttavat paineen aina kun pää nousee.

Parin kierroksen jälkeen Carmen alkoi löytää sopivaa etäisyyttä, jolla liina ei roikkunut maassa, mutta ei kiristänytkään liikaa. Kun Carmen oli ravannut nätisti molempiin suuntiin tasaista ympyrää, irrotin liinan ja pyysin laukkaa koko kentällä. Epäilin että liinassa laukkaaminen olisi ollut turhan vaikeaa paitsi Carmenille niin myös minulle liinan hallinnan kannalta. Carmen laukkasi melko arabina molempiin suuntiin eikä laukannosto tuntunut vaikealta. Laukkaa tuli myös pidempiä pätkiä kerralla. Virtaa löytyi tällä kertaa paljon enemmän enkä tarvinnut apujoukkoja laukan ylläpitämiseen, viimeksihän Mari oli auttamassa. Liinassa ohjat auttoivat pään alhaalla pysymisessä, mutta vapaana Carmen pääsi niin tehokkaasti arabipörhötykseen, ettei pieni paine haitannut pää pystyssä juoksemista.

Arabipörhötys laukkaa
Laukkaamisen jälkeen jumpattiin vähän. Olin joskus ehkä pari vuotta sitten Katja Vanhatalon hevosten lihashuolto kurssilla ja tein nyt siellä opeteltuja juttuja. Mitään isompia jumeja tai jäykkyyksiä ei löytynyt, mutta saatiin kuitenkin takajalat astumaan paremmin alle. Loppuun vielä taivutettiin kaulaa molemmille sivuille ja alas. Myös etujalkoja venytettiin eteenpäin. Pitäisi varmaan tarkistaa muutamasta kirjasta lisää hyviä venytyksiä ja jumppaliikkeitä, joita voi itse hevosen kanssa tehdä.

Venyttelyiden jälkeen Carmen pääsi tarhaan ja vein sille vielä kipossa iltapöperöt.

2 kommenttia:

  1. Sinut on haastettu! :) http://lannennopein.blogspot.com/2012/05/kysymyshaaste.html

    VastaaPoista
  2. Minulla on sinulle haaste:

    http://atgamilah.blogspot.com/2012/05/haaste.html

    VastaaPoista